Сиренето е един от най-консумираните продукти в България. Слагаме го в

...
Сиренето е един от най-консумираните продукти в България. Слагаме го в
Коментари Харесай

Овче сирене с краве мляко – какви трикове използват производителите за по-голяма печалба

Сиренето е един от най-консумираните артикули в България.  Слагаме го в салата, макарони, омлет и други блюда.

Наред с това обаче, сиренето е една от най-скъпите, само че в това време и най-проблемните артикули на пазара.

Причина за това са честите нарушавания на производителите във връзка с качеството.

Овче сирене с краве мляко

Едно от последните проучвания, поръчано от Сдружение „ За налична и качествена храна “, демонстрира, че  в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. 

Изследването е извършено в реномирана интернационална лаборатория.

Според ръководителя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят голямо леке върху този артикул, който при започване на годината е заел  19-то място в влиятелна ранглиста за най-хубавите сирена в света.

Освен за качествени индикатори, от сдружението са възнамерявали да създадат проучване и за количествените, само че сложното намиране на такава лаборатория е осуетило това желание.

Андрей Велчев разкри, че ръководеното от него съдружие е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала сходно проучване в интернационалната лаборатория, чийто офис се намира в София.

Той подсети, че  овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето  и дефинира дейностите на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските консуматори,

Богомил Николов от Асоциация „ Активни консуматори “ разяснява, че не е сюрпризиран от новината за овчето сирене.

Над 80% от сирената са с добавена вода

Той подсети, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от най-малко 15 години.

„ Всеки производител се пробва да понижи себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е примес “, сподели Николов.

Още от предходната година,  комерсиалните вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо наличие на вода и други немлечни мазнини от същинското сирене.  Но, това не всеки път се съблюдава.

Според Николов един от проблемите е неналичието на задоволително надзор от страна на страната, както и ниските санкции.

Извинявайте, само че това е смешно “, разяснява Николов и настоя за по-големи наказания при сходни нарушавания.

Потребителите са се примирили

Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите консуматори към този момент са се примирили с сходни нелоялни търговски практики, а вести като тази за овчето сирене и други сходни са по думите му  „ следващата счупена плочка на тротоара “.

Анкета измежду варненци сподели, че множеството хора са уверени, че са лъгани по отношение на качеството на сиренето, което купуват.

По-голяма част от хората  избират да си купуват пакетирано сирене , в сравнение с от витрината с насипно, тъй като по този начин могат да прочетат етикета със наличието.

Защо имената на марките, които не дават отговор на качеството остават в загадка?

Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за сходна нелоялна процедура като в тази ситуация със сиренето е „ коя марката “?

Този въпрос обаче съвсем постоянно остава без отговор, защото контролните органи в лицето на Българската организация по сигурност на храните  нямат право да огласяват имената на компании и компании , нарушили наредбите за произвеждане на качествени храни.

В края на предходната седмица от Сдружение „ За налична и качествена храна “ предизвикаха и  законови промени ,

Въпросът е бил импортиран в две парламентарни комисии, разяснява ръководителят Андрей Велчев.

Според Богомил Николов от Асоциация „ Активни консуматори “ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но  не го вършат заради други съображения.

По думите му, в случай че компания, която е уличена в нарушаване, апелира сполучливо в съда, тогава органите, които са обявили името на прозиводителя ще би трябвало да заплащат обезщетение.

„ Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия да вземем за пример, това щеше да бъде абсурдът на годината “, разяснява Николов.

Д-р Татяна Николова, която е шеф отдел в БАБХ разяснява за Радио Варна, че фактически законови разпореждания възпират организацията да оповестява и разгласява имената на компании, нарушили индустриалните разпореждания.

Огласяването на имена е разрешено само в случаи, в които е застрашено здравето и животът на жителите.

Тя беше безапелационна, че организацията реализира засилен надзор във връзка с качеството на сиренето в комерсиалната мрежа.

От началото на тази година БАБХ са взели  67 проби от млечни артикули.  При една от тях е открито съществуването на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения във връзка с маслеността и сухите субстанции.

Д-р Николова сподели, че към момента не са получили резултати от лабораторните проучвания на овчето сирене, само че когато ги получат ще бъде направена инспекция.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР